-
بزرگترین شکست های معماری دنیا در ۲۵ سال اخیر
در طول ۲۵ سال اخیر، شاهد شاهکارهای فراوانی در دنیای معماری و طراحی بودهایم؛ ساختارها و بناهایی که افکار و احساس ما را در خود غرق میکنند.
اما دنیای معماری عاری از اشتباه و شکست نبوده است. با ما همراه شوید تا نگاهی به بزرگترین اشتباهات معماری ۲۵ سال گذشته بیاندازیم. پروژههایی که میلیاردها دلار پول را هدر داده و گاهی با تلفات جانی همراه بودهاند.۱- هتل ریوگ یانگ کره شمالی
پروژه ساخت هتل ریوگ یانگ از سال ۱۹۸۷ کلید خورده و با اینکه حدود دو درصد از بودجه سالیانه کره شمالی را به خود اختصاص داده اما همچنان نیمهکاره است. ارتفاع این هتل سه هزار اتاقی، ۱۰۸۳ فوت است. اگرچه ساخت هتل نصفهکاره باقی مانده اما باز هم بیست و پنجمین آسمانخراش بلند دنیا محسوب میشود. پروسه ساخت هتل از سال ۱۹۹۲ از سر گرفته شد اما همچنان قربانی مهندسی اشتباه و کمبود بودجه دولت به شمار میرود. این اشتباهات، شرمندگی بزرگی را برای کره شمالی به بار آورده است.
۲- استادیوم سیتی فیلد در کوئینز نیویورک
طبق اظهارات نیویورکپست، استادیوم در آوریل نمایی خارقالعاده دارد که با فرا رسیدن سپتامبر رو به زوال میرود. طرفداران باشگاه متز نیویورک معتقدند که اتصالات داخلی استادیوم در حال انفجارند. هشتصد و پنجاه میلیون دلار صرف ساخت این استادیوم شده، استادیومی که حالا با مشکلاتی چون خرابی آسانسورها، نشت آب و جاری شدن سیل دستوپنجه نرم میکند. البته مشکلات سیتی فیلد بیشتر از این حرفهاست، اتصال برق آشپزخانه مجموعه به سوئیت لوکس جری سینفلد، پانصد هزار دلار خسارت وارد کرد. نشت آب منجر به ترک خوردن دیوارها شد. جاری شدن آب در قسمت بیرونی زمین بازی باعث شد؛ ۲۰ فوت لوله روی نیمکت ذخیرهها آوار شود. یک تابلو چهار در شش فوتی روی مسیر پیادهروی استادیوم سقوط کرد اماخوشبختانه این اتفاق زمانی رخ داد که متز بازی خانگی نداشت.
۳- منطقه کانگباشی در شهر اوردوس چین
این منطقه مانند ایالتهای وحشی غرب، شهر ارواح نامیده میشود. در سال ۲۰۰۴، به منظور گسترش منطقه، دولت چین تصمیم گرفت که کانگباشی را ۱۸ مایل دورتر از شهر اصلی بسازد. شهر جدید طی پنج سال ساخته شد و ۳۵۲ میلیون دلار فقط بابت جادهسازی خرج داشت. اگرچه بیشتر ساختمانها و آپارتمانها به فروش رسیدهاند اما بیشتر آنها توسط سرمایهگذارها خریده شدهاند. شهری که قرار بود پذیرای یک میلیون شهروند چینی باشد حالا شهری خالی و بیابانی است.
۴- استادیوم المپیک آتن
دولت یونان برای برگزاری المپیک ۲۰۰۴، دهها استادیوم ورزشی ساخت. آتن به چیزهای مختلفی از زمین بسکتبال تا کایاک نیاز داشت. حتی برای ورزشهایی چون تنیس، هاکی و جودو میبایست ورزشگاههای اختصاصی میساختند. تصویری که در بالا مشاهده میکنید؛ استادیوم تکواندو و هندبال المپیک آتن است که حالا خالی مانده است. ساخت این ورزشگاه ۱۱ میلیارد دلار برای آتن خرج داشت. حالا بیش از نیمی از قسمتهای استادیوم خالی است و توسط گاردهای امنیتی خصوصی حفظ میشود.
۵- برج خلیفه دبی
اگرچه این برج، بلندترین ساختمان دنیاست اما آسمانخراشی با مشکلاتی بزرگ نیز به حساب میآید. ساخت برج خلیفه ۱.۵ میلیون دلار هزینه داشت که آپارتمانهای مختلف، دفاتر اداری و یک هتل را در خود جای داده است. برج در ژانویه ۲۰۱۰ تکمیل شد. این پروژه از همان ابتدا مشکلات عدیدهای را به همراه داشت؛ مسئولین دبی برای تأمین هزینه ساخت مجبور شدند چندین میلیون دلار از ابوظبی کمک مالی بگیرند. این ساختمان، اول برج دبی نام داشت که بعداً برج خلیفه نامیده شد. درست یک ماه بعد از افتتاحیه برج، درهای بنا به روی عموم بسته شد زیرا یک سری مشکلات الکتریکی در عرشه طبقه ۱۲۴ام دیده شده بود. البته گفته میشد که کل برج دارای مشکل برق است اما مالکین برج هرگز این موضوع را تصدیق نکردند. بلیط های عرشه برج قرار بود به قیمت ۲۷ دلار فروخته شوند اما هنوز هم این بلیطها به فروش نمیرسند؛ هرچند که در چهاردهم فوریه ۲۰۱۰، برج دوباره افتتاح شد.
۶- گنبد میلنیوم لندن
ریچارد روگرس، موقع طراحی گنبد میلنیوم، سرشار از افکار خلاقانه و آیندهگرایانه بود. این گنبد که به مناسبت آغاز قرن جدید ساخته شد؛ ۱.۲۵ میلیارد دلار هزینه برای لندن داشت. گنبد و نمایشگاه میلنیوم، سه موضوع را تحت پوشش قرار میدهد: چه کسی هستیم؛ چه میکنیم و کجا زندگی میکنیم. قطر دایره این گنبد که ۳۶۵ متر است؛ ۱۲ برج زردرنگ را روی خود نگه داشته است. گنبد و نمایشگاه در ژوئن ۲۰۰۰ به روی عموم مردم باز شدند اما متأسفانه در جذب تخمینی ۱۲ میلیون توریست شکست خورد. این مجموعه توانست فقط شش میلیون گردشگر را به سوی خود بکشد و بدین ترتیب گنبد همان سال تعطیل شد. ۴۱ میلیون دلار صرف تعطیلی گنبد در دسامبر ۲۰۰۰ شد. بعد از چهار سال بازسازی، گنبد به شکل یک استادیوم و خانه موسیقی در سال ۲۰۰۷ دوباره افتتاح شد.
۷- پروژه تجربه موسیقی در سیاتل
پروژه تجربه موسیقی در سال ۲۰۰۰، به سفارش پائول آلن (یکی از مؤسسین مایکروسافت) و طراحی فرانک گری برپا شد. کانسپت حاکم بر ساختمان، خلق بدنه گیتارهای مختلفی است که اشکال مختلفی روی آنها کشیده شده است. هدف از خلق این بنا، بزرگداشت موسیقی راک و برگزاری نمایشگاههای جذاب موسیقی بود. به اعتقاد خیلیها، گری در این راه موفق نبوده است. نیویورکتایمز از این ساختمان به عنوان موجوداتی یاد میکند که از دریا به بیرون خزیده، روی هم پیچ خورده و مردهاند. آلن، تمام هزینه صد میلیون دلاری پروژه را تقبل کرد. به خاطر هزینه بالای ساختوساز، آلن تصمیم گرفت که موزه علمی تخیلی و سالن شهرت واقع در بال جنوبی ساختمان را در سال ۲۰۰۴ افتتاح کند؛ سالنی که بومیها به آن لقب بواسیر دادند.
۸- آکواریوم دبی
چه کسی فکر میکرد که یک آواریوم ۲.۵ میلیون گالنی با ۳۳ هزار ماهی، ۴۰۰ کوسهماهی و ماهی گزنده با شکست مواجه میشود؟ واقعاً؟ آکواریوم در بزرگترین مرکز خرید سرپوشیده دبی قرار دارد. در پنج روز اول افتتاحیه آکواریوم در سال ۲۰۰۸، ۶۰ هزار بلیط به فروش رسید. اما طی کمتر از دو سال، فاجعه به بار آمد. در ۲۲ فوریه ۲۰۱۰، مسئولین متوجه نشت آب آکواریوم شدند. به ناچار قسمتهای مرکزی پاساژ بزرگ دبی تخلیه شد و شش غواص موظف به تعمیر آکواریوم شدند. اگرچه آکواریوم مرمت شد و ماهیها آسیب ندیدند اما این ماجرا به شهرت شهر صدمه وارد کرد.
۹- پارک ساحلی Chelsea در نیویورک
پارک ساحلی Chelsea نه تنها پارکی جذاب برای کودکان بود بلکه بزرگسالان را نیز مجذوب خود میکرد تا اینکه در سال ۲۰۰۰، دستخوش یک سری بازسازی قرار گرفت؛ بعد از این پروژه بود که همهمهای از اعتراضات به گوش رسید. والدین کودکان منطقه به شدت با اشکال ساخته شده در پارک مخالف هستند و آنها را اجسامی با ظاهر بد میپندارند.
۱۰- مجتمع لوتوس ریورساید شانگهای
ساختوساز ضعیف و نامناسب باعث شد؛ یکی از ساختمانهای مجموعه لوتوس شانگهای در ۲۷ ژوئن ۲۰۰۹ فرو بریزد؛ فاجعهای که منجر به مرگ یکی از کارگرها شد و دنیا را در بهت فرو برد. این آپارتمان ۱۳ طبقه، یکی از ۱۱ ساختمان مجموعه لوتوس است. ۴۰۰ واحد از واحدهای این آپارتمان با قیمت ۶۰ هزار دلار پیشفروش شده بود. خریداران خشمگین، پول خود را پس گرفتند. ۹ سازمان از جمله توسعهدهنده منطقه، پیمانکار و ناظر پروژه توقیف شدند.
نظرات